Najpogostejša napaka, ki jo naredimo z balzamom za ustnice: Vaš najljubši balzam za ustnice ne bo deloval, če vsebuje zgolj to sestavino

22. 11. 2023
Vaš balzam za ustnice ne bo deloval, če vsebuje zgolj te sestavine in to je napaka, ki jo najpogosteje počnemo. (foto: Profimedia)
Profimedia

Poskrbite za dobro hidracijo ustnic z balzamom, ki pomirja in ščiti ustnice.

Balzam za ustnice je nepogrešljiv kos v številnih toaletnih torbicah, predvsem v jesenskih in zimskih mesecih. Za mnoge ženske je nanos balzama del jutranje rutine, nato pa si ga nanesejo tudi večkrat čez dan, da navlažijo ustnice, ki so v hladnem obdobju še posebej nagnjene k izsuševanju.

Ne spreglejte:

Občutek suhih ustnic, ki jih zateguje, je lahko precej neprijeten, razpokane ustnice pa tudi kazijo njihov estetski videz, zato tudi šminka na razpokanih ustnicah ne bo videti lepa. Da bi izboljšale videz ustnic in zmanjšale njihovo izsušenost, si jih marsikatera pridno maže z balzamom za ustnice, a pretirano mazanje lahko dejansko povzroči več škode kot koristi.

Določeni balzami za ustnice namreč vsebujejo sestavine za takojšnjo hidracijo, kot sta hialuronska kislina in glicerin, ki črpata vodo iz zraka. Vendar, če v balzamu ni okluzivnega materiala, kot je vazelin, čebelji vosek, karitejevo maslo, kokosovo olje ali skvalen, vlaga ne bo ostala zaprta, da bi zaščitila pregrado ustnic. Takoj ko vlaga izhlapi, bodo ustnice videti suhe in dehidrirane.

Skratka, vlažilne sestavine je treba nadomestiti z okluzivnimi sestavinami, da se izognemo prekomernemu nanosu, kar je tudi najpogostejša napaka, ki jo naredimo z balzami za ustnice. Okluzivne sestavine so potrebne za ustvarjanje fizične ovire za preprečevanje izgube vode.

Iz istega razloga oblizovanje ustnic še poslabša njihovo razpokanost – slina hitro izhlapi, po tem pa so ustnice še bolj suhe, zato se začarani krog ponavlja vedno znova.

Če vaš balzam vsebuje tako vlažilne kot okluzivne sestavine in so vaše ustnice še vedno nenehno suhe, boste morda morali podrobneje pogledati seznam sestavin. Nekateri balzami vsebujejo tudi alergene – kot so lanolin, parabeni, fenol ali salicilna kislina – ki lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo draženje kože.

Morda boste morali opraviti nekaj raziskav in preizkusiti več balzamov, da boste našli tistega, ki vam najbolj ustreza. Dober pristop bi bil, da preprosto prenehate uporabljati balzam, ki ga morate zelo pogosto nanašati, ker očitno ne ustreza vašim ustnicam.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 65-letna Sharon Stone kot je še nismo videli: Igralka z nami deli lekcijo elegance in dokazuje, da lepota in seksapil nimata starostne meje

Priporočamo tudi: Do konca leta jih čakajo vrtoglave spremembe: Ta 3 znamenja horoskopa bodo v naslednjih dveh mesecih šla skozi pravi vlak smrti