Blažitev gub na naraven način: Dermatologi so odkrili, kako obnoviti mladost brez botoksa in operacij

Sijoči v vaših zrelih letih? Brez problema. Dermatologi predstavljajo pet naravnih trikov, s katerimi bo vaša koža po 40. letu videti bolj čvrsta in lepša.

Blažitev gub na naraven način: Dermatologi so odkrili, kako obnoviti mladost brez botoksa in operacij - Foto: Instagram

Ideja o elegantnem staranju je plemenita. Toda v današnjem času svež in vitalen videz ni le stvar nečimrnosti, temveč tudi poklicnega preživetja. K sreči je na voljo veliko neinvazivnih kozmetičnih postopkov nove generacije - futuristični laserji, retinoidi, polnila in obnavljanje kože -, ki ob zaporednem in preudarnem izvajanju omogočajo subtilno osvežitev brez skalpela, takšen koncept pa je za vse nas lahko zelo privlačen. 

Medtem ko nekateri danes obravnavajo zdravljenje, kot je botoks, stvar osebne izbire, jih drugi kategorično zavračajo v korist manj invazivnih pristopov. S staranjem izgubljamo kolagen, gubice in gubice na obrazu pa so bolj izrazite. Zato je eno najpogostejših vprašanj žensk, starejših od 40 let, kako doseči gladko, sijočo kožo in kako ublažiti znake staranja.

Ne spreglejte:

Kako se boste odločili, je vaša osebna odločitev. Ne glede na to, pa je dejstvo, da se z leti koža spreminja,  izgublja kolagen, drobne linije in gube pa postajajo bolj izrazite - gladko in sijočo kožo je težje doseči, zato nam iskanje preprostih načinov za mehčanje in glajenje kože lahko pomaga, da se bomo počutili kar najbolje. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WelleCo (@welleco)

Obstaja veliko možnosti za tiste, ki se ne želijo odločiti za injiciranje, vendar želijo ublažiti drobne gubice, pojasnjujejo dermatologi. Ključni tretmaji so laser, radiofrekvenca in mikronapravljanje, ki izboljšujejo proizvodnjo kolagena (strukturni protein, ki daje koži čvrstost in prožnost) v koži, kar lahko pomaga zmanjšati videz drobnih gubic in izboljša splošno zdravje kože. Tudi ciljno usmerjena nega kože lahko naredi čudeže.

1. Vsak dan uporabljajte zaščitni faktor SPF

Preventiva je vedno boljša kot kurativa in dermatologi so prepričani, da bo vključitev kreme za sončenje s širokim spektrom v vašo jutranjo rutino prinesla koristi, saj boste tako preprečili nastanek drobnih gubic. Ocenjuje se, da je približno 80 odstotkov staranja kože posledica poškodb, ki jih povzročajo UV-žarki, zato bi moral biti zaščitni faktor SPF res vaš prvi ukrep.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poosh (@poosh)

2. Vključite piling kisline v svojo rutino

Če želite povečati sijaj, zgladiti neenakomerno teksturo in odstraniti odmrle kožne celice, v svojo rutino nege kože vključite piling kisline. Alfa-hidroksi kisline so odlična izbira, če jih vaša koža prenaša, za nežnejšo različico pa poiščite polihidroksi kisline, pojasnjujejo strokovnjaki. Zaradi večje velikosti molekul ne prodrejo tako globoko kot kisline AHA, vendar imajo še vedno odlične lastnosti pilinga.

3. Spoznajte retinoide

Dokazano je, da dosledna uporaba izdelkov z retinoidi, bodisi retinolom ali retinaldehidom, pomaga zmanjšati drobne gubice. Retinoidi delujejo tako, da povečajo obnavljanje kožnih celic in tako omogočijo, da mlajše in sveže celice pridejo v zgornje plasti kože. Ključno je vztrajati, pravijo dermatologi, saj na začetku lahko retinoidi povečajo občutljivost vaše kože, pogosto povzročijo izpuščaje in rdečico, poleg tega pa traja v povprečju od tri do šest mesecev, preden opazite kakršno koli izboljšanje. Rezultati pa so zagotovljeni, sčasoma bo vaša koža videti bolj napeta in sijoča.

Da bi se koža počasi privadila na retinoide, jih nanesite zvečer, nato pa uporabite vlažilno kremo. Čeprav so na voljo odlične možnosti brez recepta, lahko koži vedno koristi obisk dermatologa, ki lahko predpiše retinoid na recept.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by outfits, beauty & aesthetics (@sophia_geiss)

4. Kombinacija mikroneedlinga in radiofrekvence

Kombinacija teh dveh tretmajev nam omogoča, da v koži ustvarimo mikrokanale, ki bi sami po sebi sprožili regenerativni zdravilni odziv, čarovnija pa se zgodi, ko se v kožo odloži majhen radiofrekvenčni impulz. Izboljša učvrstitev kože in zapolnjevanje gub, pospeši učvrstitev in napolnjenost kože. To ni neprijetno, ni povezano z nikakršnim mirovanjem, za najboljše rezultate pa je priporočljivih več tretmajev.

5. Odločite se za lasersko zdravljenje

Obstajajo laserji, ki sprožijo naravni proces celjenja kože, pomirjajo gubice, poškodbe zaradi sonca in razširjene pore. To zdravljenje spodbuja tudi proizvodnjo kolagena, strokovnjaki pa za najgloblje gube priporočajo t.i ablativne laserje. Ti laserji so lahko so zelo učinkoviti, a več kot je poškodb in nepravilnosti na koži, bolj agresivno je zdravljenje, kar pomeni daljše okrevanje in večje nelagodje, pravijo dermatologi. Laserji se uporabljajo za sprožitev naravnega zdravilnega odziva telesa, da se natančno usmeri na poškodbe kože in izboljša videz linij, gub, poškodb zaradi sonca in razširjenih por,  tretma pa spodbuja tudi proizvodnjo kolagena.

Za površinske linije lahko kombinirate neablativne laserje z blagim kemičnim pilingom, da hitro doseže boljšo teksturo, medtem ko se za globlje gube najbolje obnesejo ablativni laserji. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poosh (@poosh)

Fotografije: Instagram/@greceghanem

Preberite še: Ana Ziherl Mali: "Na izgled naše kože vpliva popolnoma vse."

Priporočamo tudi: Kdaj ste nazadnje jedli AVOKADO? Razkrivamo, zakaj ga v svoji prehrani NUJNO potrebujete

Najbolj brano