Masaža namesto botoksa

Govorimo o veliki zvijači zvezdnic, ki brez injekcij poskrbijo za mladosten videz, preden zakorakajo na rdečo preprogo.

Lepota, 26. 11. 2013
Vaja 1 (foto: Profimedia)

Vaja 1

Vaja 2 (foto: Profimedia)

Vaja 2

Vaja 3 (foto: Profimedia)

Vaja 3

Vaja 4 (foto: Profimedia)

Vaja 4

Vaja 5 (foto: Profimedia)

Vaja 5

Vaja 6 (foto: Profimedia)

Vaja 6

Masaža obraznih mišic je letos pri Esthedermu in v negovalnih salonih nove generacije doživela pravi preporod. Ne govorimo o tradicionalni masaži, temveč o metodi globokih in natančnih ročnih prijemov, s katerimi preoblikujemo upadli obraz. Zbogom, lifting, botoks in injekcije!

Zakaj deluje?

Gre za masažo, ki se usmerja na mišičje, da ga sprosti, ko je zakrčeno in s tem odgovorno za nastanek izraznih gub (mrki videz), ali da ga okrepi, ko potrebuje več čvrstosti, da lahko ustrezno opravlja svojo nalogo nudenja opore. »S starostjo se maščobno tkivo tanjša, mišice pa mu dajejo vse šibkejšo oporo. Ličnice začnejo upadati, kar obremeni ustne kotičke in pripelje do videza upadlih lic,« pojasnjuje Isabelle Benôit, vodja razvojnega oddelka pri Esthedermu.

Redna in energična stimulacija mišičnega tkiva je pomembna, saj pomaga ohranjati polnost in čvrstost mišic. »V nasprotju s telesnimi mišicami – in prav to razliko lahko pridno izkoriščamo – so obrazne mišice pripete na kožo. Ko jih globinsko gnetemo, vplivamo na celotno kožno tkivo,« trdi Chantal Lehmann, ikona med pariškimi terapevti.

Mišična masaža z gnetenjem kolagenskih in elastinskih vlaken zgosti kožno tkivo in zapolni nazolabialne gube. Gnetenje mišic, ciljno usmerjeni pritiski in drenažni prijemi obenem nahranijo tkivo s kisikom ter spodbujajo mikrocirkulacijo krvi in limfe. Izboljšan videz je zagotovljen že po eni uri in traja do pet dni.

Seveda masaža ni čudežna in ne more nadomestiti skalpela, vendar se strokovnjaki strinjajo: če začnemo pri 35. letu, lahko pozabimo na srečanje z injekcijo. »Redne stranke so dejansko opustile botoks,« ugotavlja Claire Martichoux, ustanoviteljica enega izmed pariških lepotnih salonov. »Tiste, ki se še zatekajo k uporabi botoksa, pa to počnejo redkeje, le vsakih 18 do 24 mesecev, namesto enkrat do dvakrat na leto,« dodaja Annie iz salona Lucie Saint-Clair, ki med svojimi strankami skriva številne francoske igralke.

Kako poteka?

Mišična masaža se običajno izvaja 'na suho', torej brez uporabe krem, postopek modeliranja pa traja najmanj 30 minut. Začetna diagnoza se določi v pokončnem položaju (stoje ali sede), ki omogoča ustrezno preučitev posledic gravitacije. Nega ne sme biti boleča, včasih pa povzroči nelagoden občutek.

Mišični posegi so na področju ličnic globoki, kar lahko močneje občutimo; v tem primeru si terapevt vzame več časa in se na občutljivo mesto vrne pozneje med terapevtsko seanso ali ob naslednjem srečanju. Po prvi terapiji že pridobimo občutek čvrstosti, vendar je potrebnih od 3 do 5 srečanj z enotedenskim razmikom, da je učinek tudi viden. Izboljšanje traja dva do tri tedne, nato je treba, podobno kot pri telesnem treningu, stanje vzdrževati z masažo enkrat na mesec. 

Pomagajte si sami

Terapevti svojim strankam običajno naročijo, naj do naslednjega srečanja zjutraj izvajajo nekaj prijemov, ki pomagajo ohraniti učinek, dosežen z mišično masažo proti staranju. Ponujamo vam nekaj primerov, ki zahtevajo le dve minuti po jutranjem čiščenju obraza. Uporabite lahko malo kreme, vendar ne preveč, da ne bo drselo.

  • Vaja 1: Položite dlan pod uho, tako da so prsti na tilniku, nato pa z njo s stisnjenim palcem, da se izognete ščitnici, vlecite do sredine dekolteja. Ponovite petkrat na vsaki strani.
  • Vaja 2: Položite palca pod brado in stisnite predel s pomočjo kazalcev. Nato s čvrstim prijemom drsite proti ušesom. Ponovite petkrat.
  • Vaja 3: Položite palca pod brado, preostale prste pa plosko na usta. Nato s čvrstim prijemom z njimi drsite vse do ušes, da okrepite žvekalne mišice. Ponovite petkrat.
  • Vaja 4: Položite konice prstov pod oči, nato z njimi zakrožite, trikrat v eno smer in trikrat v drugo.
  • Vaja 5: Položite konice prstov na sredo čela nad obrvmi, nato s čvrstim pritiskom drsite do senc. Ponovite petkrat.
  • Vaja 6: Položite dva ali tri prste na nosni koren in z gibi navzgor in navzdol masirajte predel med obrvmi. Ponovite petkrat.

Fitnes za obrazne mišice

Ob koncu tridesetih let se začnemo zavedati, da naš obraz izgublja tonus. Pri štiridesetih nam je že jasno, da izgubljamo boj z gravitacijo, in običajno začnemo intenzivneje skrbeti za obraz. Mišice obraza niso več polne in vitalne, zato jih je treba znova učvrstiti. Predstavljamo vam fitnes za obraz z uporabo pripomočka, ki krepi mišice. Narejen je iz lateksa in raztegne ustnice, ki jih na različne načine stiskamo skupaj.

Vaje so zasnovane tako, da aktivirajo vse glavne mišice na obrazu od oči navzdol in jih enakomerno okrepijo. Vadba traja od šest do deset minut na dan, njena prednost pa je, da lahko med njo že po nekaj dneh nemoteno opravljate druge obveznosti. Bojazen, da boste potrebovali dodaten čas zase, je torej odveč.

Prevedla in priredila: Erika Švara
Foto: Profimedia
Ilustracije: Mojca Krajnc

Najbolj brano