Kako res temeljito očistiti kožo na obrazu?

Ali je uporaba dodatnega čistila za obraz najhitrejša pot do sijoče kože?

Lepota, 4. 5. 2015
Kako res temeljito očistiti kožo na obrazu? - Foto: profimedia

Je sploh lahko mogoče, da toliko odraslih žensk še vedno ne ve, kako naj si očistijo obraz? Na spletu je med ženskami veliko pogovorov na to temo, saj številne niso prepričane, kako naj skrbijo za čistočo svojega obraza. Zahvaljujoč zvezdniškim kozmetičarkam in navdušenju nad dolgotrajnim režimom čiščenja obraza, ki mu sledijo Korejke in Japonke, je najpreprostejši korak v naši vsakodnevni rutini zdaj poln neznank. Ali bi se morali izogibati penečim čistilom in uporabljati čistilna olja? Ali je trdo milo res tako škodljivo? Je krpica iz muslina boljša izbira kot običajna bombažna krpa? Najbolj pa ženske skrbi, ali zadošča, da si obraz umijemo le enkrat.

Če v spletni iskalnik vtipkate vprašanje, kako deluje dvojno čiščenje obraza, boste dobili vsaj 24 milijonov zadetkov. Fenomen dvojnega čiščenja se morda sliši kot obsesivna kompulzivna motnja, predvsem za tiste ženske, ki si zvečer, preden zdrsnejo v posteljo, obraz očistijo le s čistilnim robčkom. Ne smemo pa pozabiti, da ima svoje korenine v znanosti. Dokazano je, da lahko temeljito čiščenje obraza vpliva na naše zdravje, na sijaj kože, pa tudi serumi proti staranju se bolje vpijejo v očiščeno kožo.

Dermatologinja in profesorica na univerzi Yale, Mona Gohara, je povedala, da je čiščenje obraza zelo pomembno. »Če s čiščenjem ne odstranite ličil, na vašem obrazu ostanejo odmrle celice. Serum, ki ga nato nanesete na slabo očiščeno kožo, ne bo imel takšnega učinka, kot bi ga imel sicer. Čiščenje pa ne odstranjuje le umazanije, temveč kožo pripravi tudi na proces nočnega obnavljanja. Poleg tega čiščenje obraza vključuje masažo, ki izboljša pretok krvi v koži in jo pomladi.«

Natančno čiščenje obraza bi morali redno imeti na urniku predvsem tisti, ki živijo v večjih mestih. V študiji, ki je bila objavljena v reviji Journal of Investigative Dermatology leta 2010, so prišli do ugotovitve, da imajo ženske, ki živijo v mestih, več težav s hiperpigmentacijo kože kot tiste, ki živijo na obrobju. Raziskava, ki je bila lani objavljena v reviji Dermatology Times, pa je pokazala, da je koža žensk, ki živijo v onesnaženem okolju, manj navlažena in ima slabšo sposobnost zaščite pred umazanijo iz okolice. Krivi so mikroskopski delci umazanije, ki prihajajo iz avtomobilskih izpuhov in cigaret. Čeprav se takšni nečistoči težko izognemo, je najmanj, kar lahko storimo, da si zvečer temeljito očistimo obraz.

Je dvojno čiščenje obraza, sestavljeno iz oljnega ali kremnega čistila, ki mu sledi čistilni gel z učinkom penjenja ali pilinga, res najboljša odločitev? Odgovor je najverjetneje pritrdilen. Dermatologinja Mona Gohara je poudarila, da so oljna čistila najbolj učinkovita pri čiščenju večje umazanije, medtem ko čistila na osnovi pilinga ali gela odstranijo manjše delce nečistoče, bakterije in umazanijo iz por.

Britanska kozmetičarka Caroline Hirons zagotavlja, da zadošča tudi, če si obraz očistimo le enkrat, a le če ne nosimo ličil. Kdor ima izrazito suho kožo, bi se moral izogibati pretiranemu čiščenju obraza. Agresivni geli, ki se penijo, lahko s kože odstranijo tudi naravno olje, ki ga koža potrebuje za normalno delovanje. Če bi kožo vseeno radi čistili dvojno, začnite z oljem in nadaljujte z nežnim kremnim čistilom.

Najpogostejša napaka, ki jo ženske naredijo pri čiščenju obraza, je, da uporab­ljajo pregroba čistila za njihovo kožo, kot je trdo milo, ki je preveč bazično za kožo na obrazu.

Ne glede na to, ali se boste odločili za enkratno ali dvakratno čiščenje obraza, je izbira vrste čistila vaša osebna odločitev. Pomembno je, da je vaša koža po čiščenju mehka in sijoča; ne smete imeti občutka zategovanja in v svoji koži se morate vedno počutiti udobno.

Oblikujte si svoj režim nege kože. Poskusite s kombinacijo različnih čistil

Olje

Primerno je za prvi korak čiščenja, saj očisti ličila in sebum, ki se nabere na koži, hkrati pa naravna olja kože ostanejo nedotaknjena. Nanesite ga na suho kožo in obrišite z vlažno mehko krpo.

Micelarna voda

Razvili so jo v Franciji, uporabljajo jo številne ženske in vizažisti. Vsebuje mikroskopske delce olja, ki odstranijo umazanijo in ličila brez izpiranja z vodo. Čeprav naj bi uporaba micelarne vode zadoščala, je priporočljiva sočasna uporaba bolj globinskega čistila.

Piling v prahu

Zasnovan je bil za problematično, aknasto kožo, prav tako pa hitro poživi utrujeno in dolgočasno kožo. Piling vsebuje zelo drobna zrnca, ki se aktivirajo ob stiku z vodo.

Kremno čistilo

Mlečna, kremna čistila, ki imajo teksturo kot lahek losjon, vsebujejo sestavine za pomiritev polti, prav tako se ob stiku z vodo ne penijo, zato je to čistilo primerno za občutljivo ali mešano kožo.

Trdo milo

Uporaba običajnega mila, ki ga dobimo v hotelskih kopalnicah, ni priporočljiva za kožo na obrazu; vendar to ne pomeni, da bi se morali izogibati prav vsakemu trdemu milu.

Peneče čistilo

Čeprav imajo nekatera slab ugled, nova generacija penečih čistil za obraz odstrani vsa ličila in umazanijo, ne da bi pri tem razdražila kožo.

Prevedla in priredila: Petra Windschnurer

Najbolj brano