4 vsakdanji nepridipravi, ki dražijo kožo na obrazu

Kontracepcijske tablete, zastarana kozmetika, visok glikemični indeks hrane in trda voda so že med pogostimi dejavniki, ki dražijo kožo na obrazu.

Lepota, 7. 5. 2015
4 vsakdanji nepridipravi, ki dražijo kožo na obrazu - Foto: profimedia

Kontracepcijske tabletke

Ta vrsta kontracepcije je pogost vzrok spremembe pigmentacije; z jemanjem se zniža tudi raven estrogena ter poveča vsebnost testosterona. Vse to povzroča nastanek sebuma. Tabletka tudi zmanjšuje raven vitamina E in Q10, dveh vitalnih hraniteljev kože.

Nasvet:
Najnovejša vrsta zdravljenja za zmanjšanje pigmentacije je uporaba kojične kisline. Ta duši encim, ki proizvaja melanin. Če imate akne, bi morali uporabljati izdelek s salicilno kislino, da bi lažje nadzorovali proizvodnjo sebuma.

Stara kozmetika

Imate okrog ustnic in nosa rdeče pikice? Razlog je lahko peroralni dermatitis, ki ga povzroča bakterija iz ličil s pretečenim rokom trajanja. Lahko pa se pojavi tudi zaradi pretirane nege kože.

Nasvet:
Zamenjajte puder ali podlago, če so izdelki starejši od leta dni, saj so glavni krivec za peroralni dermatitis.

Lahko tudi poenostavite nego kože in mesec dni uporabljajte samo gel za čiščenje in lahko vlažilno kremo. Če se stanje kože ne izboljša, pa obiščite zdravnika, da vam predpiše antibiotike.

Visok glikemični indeks hrane

Ameriški znanstveniki so raziskovali 23 ljudi, ki imajo težave s kožo. Ko so se začeli prehranjevati s hrano z nizkim glikemičnim indeksom, se je količin aken zmanjšala za 22 odstotkov. Napačna prehrana prav tako spodbudi vnetne procese kože in njeno staranje.

Nasvet:
Namesto izdelkov, ki vsebujejo belo moko, uživajte polnozrnate in z jedilnika odstranite beli sladkor.

Trda voda

V Sloveniji je pogosta težava v trdi vodi, ki poslabša ekceme in tudi izsušuje normalno kožo, poleg tega je z njo težje izprati milo z obraza.

Nasvet:
Preverite trdoto vode v vašem gospodinjstvu. Če je trda, lahko namestite filtre, ki jo bodo zmehčali. Dejstvo je, da je uporaba gelov za čiščenje obraza najmanj primerna, zato dermatologi svetujejo, da jih raje zamenjajte z losjonom in tonikom.

Najbolj brano