Zmagovalni CV

Prvi vtis se baje ustvari v prvih sedmih sekundah. Pri prošnji za službo imate torej sedem sekund časa, da prepričate morebitnega delodajalca, in to še brez osebnega stika, brez dileme o tem, ali bi bil boljši strog kostim ali bolj ženstvena obleka, svež ali zapeljiv parfum, črta na zgornji veki ali rdeče ustnice. Izziv? Vsekakor.

Zmagovalni CV

Življenjepis ali curriculum vitae postaja najnovejši trend samopredstavitve, za katerim se skriva cela znanost. Če želite napredovati, se morate znati prodajati.

Najprimernejši sogovornik glede prodaje samega sebe je kreativni direktor v znanem oglaševalskem podjetju. »Odvisno za katero delovno mesto je prošnja napisana, « jedrnato odgovori, »če gre za kreativno delovno mesto, potem mora biti prošnja zelo ustvarjalna. « Če gre za katero drugo delovno mesto, na primer za produktnega vodjo, potem se v prošnji pričakuje povsem druge reči. »Tak človek mora takoj pokazati, da ima številke, urejenost, sistematičnost v malem prstu.«

Kako je vse skupaj videti v časopisnem podjetju? »Občasno dobim prošnjo za službo, « pove urednica, »in o tem, ali pogledam tudi CV, odloča spremno pismo. Kako je napisano, torej, kakšen je jezik, na koga je naslovljeno, predvsem pa, kako dobro ‘prosilec’ pozna revijo. Če ne začutim iskrivosti, potem CV ponavadi le preletim.« Niti izobrazba niti delovne izkušnje niso jamstvo za dobro napisano prošnjo. »Če me prošnja toliko prepriča, da človeka povabim na pogovor, potem ponavadi z njim začnemo sodelovati.«

To, da ciljna oseba sploh odpre prilogo, v kateri se bohoti vaša življenjska pot, je zmaga. Prvi cilj odkljukan, naslednji je povabilo na pogovor. Kakšna prošnja prepriča, kakšen mora bitizmagovalni CV? Naj bo tog, suhoparen ali malo okrašen, naj bo poleg fotografija ali ne? Bistveno je, da pritegne pozornost. V pozitivnem smislu. Če pa je konkurenca res velika, potem je včasih dobra tudi ‘odštekanost’. Če z njo dosežemo vabilo na pogovor, smo že veliko naredili. A pazljivo z barvami (ne preveč), s fonti (nihče ne mara nečitljivih tekstov) ali z oblikami (haiku je morda preveč radikalen).

Spomnim se filma Blondinka s Harvarda, v katerem je dekle iz svojega CV-ja naredilo kratek filmski spot. Morda bi bili nad tako predstavitvijo navdušeni v oglaševalski agenciji, težko pa si predstavljam bančnika, ki bi navdušeno ploskal v ritmu glasbe.

Ko torej govorimo o CV-ju in prošnji za službo, je pomembnih več stvari: med njimi so inovativnost, svežina, verodostojnost in dobra raziskava. Vedeti je treba vse o podjetju, v katerem želite delati, ime osebe, ki bo

prošnjo odprla, ponuditi pa je treba tudi dober razlog za povabilo na pogovor – kako bi lahko koristili podjetju ali ga obogatili. In nikoli naj ne bo prošnja za delo predolga. Pet tipkanih strani ne bo bral nihče.

Na spletu kar mrgoli obrazcev, ki jih je treba le izpolniti, ali pa celo hiter tečaj pisanja ubijalskih prošenj (brezplačen, dokler ne preberete do konca). Lahko na primer poskusite na www.prosnja.si. Odločitev o tem, ali naj bo vaša prošnja tradicionalna, torej suhoparna, ali malce bolj čustveno obarvana, s priloženo fotografijo in opisom prostočasnih dejavnosti, je odvisna predvsem od delovnega mesta, ki ga želite. Ne boste zelo zgrešili, če vaši konjički kažejo na to, da ste svobodomiseln, duhovit in ustvarjalen človek (če podjetje to želi, seveda! ), če pa vaša izobrazba in delovne izkušnje ne ustrezajo zahtevam za delovno mesto, potem vam zasebne ure klavirja in pretečen maraton, s katerimi se hvalite v CV-ju, ne naredijo nikakršne usluge.

Podrobno opisovanje je bilo v zadnjem času morda res modno, a počasi izgublja čar in spet so zaželeni predvsem kratki, jedrnati, učinkoviti CV-ji in prošnje. Genialni CV lahko ne nazadnje napiše (skoraj) vsak, prava preizkušnja se zgodi šele iz oči v oči. To pa je že povsem nova zgodba.

Čustveno obarvan CV

Osebni podatki:

Ime in priimek: Ella Novak

Datum in mesto rojstva: 3. oktober 1975, Maribor

Naslov: Podmilščakova 33, 1000 Ljubljana

Telefon: 01/2345 678, 051 234 567

e-mail: ella@ljubljana.net

Izobrazba

- 1995–1999 ekonomska fakulteta v Mariboru, smer finance, diplomirala s povprečjem 9, 5 na temo Denar in kako

ga zaslužiti

- 1991–1995 gimnazija Maribor, smer naravoslovje, maturirala z odliko

Delovne izkušnje

- 2005 komercialistka v mednarodnem podjetju The Firm, Ljubljana

- koordinacija dela v vzhodnoevropski podružnici

- nabava materiala za vse oddelke

- 1999–2005 tajnica v podjetju Uvozizvoz, d. o. o., Maribor

- poslovna korespondenca v angleščini in nemščini

- organizacija in načrtovanje sestankov

Konjički

- badminton

- od leta 2003 igram za državno reprezentanco

-branje in tek

Tuji jeziki

- angleški jezik – aktivno znanje izpopolnjeno z delom v mednarodnem podjetju

- nemški jezik – pasivno znanje izpopolnjeno s poslovno korespondenco v nemščini

Tradicionalni CV

Osebni podatki

Ime in priimek: Ella Novak

Datum in mesto rojstva: 3. oktober 1975, Maribor

Naslov: Podmilščakova 33, 1000 Ljubljana

Telefon: 01/2345 678, 051 234 567

e-mail: ella@ljubljana.net

Izobrazba

- 1995–1999 ekonomska fakulteta v Mariboru

- 1991–1995 gimnazija Maribor

Delovne izkušnje

- 2005 komercialistka v mednarodnem podjetju The Firm, Ljubljana

- 1999–2005 tajnica v podjetju Uvozizvoz, d. o. o., Maribor

Tuji jeziki

- angleški jezik – aktivno

- nemški jezik – pasivno

Petra Hribar

Najbolj brano