Štirje poznavalci o Ljubljani & modi

Štiri poznavalce slovenske mode smo vprašali, zakaj si tudi Ljubljana zasluži čisto svoj teden mode.

Štirje poznavalci o Ljubljani & modi

Petra Windschnurer,
urednica mode in lepote pri reviji Elle

"Zakaj Fashion Week v Ljubljani? Ker imamo v Sloveniji dobre modne oblikovalce, ki si zaslužijo, da svoje kolekcije za prihajajoče sezone predstavijo tako, kot se to spodobi – na tednu mode. Vsi vemo, da tovrstne predstavitve niso zgolj družabni dogodek, temveč so predvsem poslovno usmerjene. Upam, da se bo teden mode razvijal predvsem v to smer."

Urša Jerkič,
publicistka

"Teden mode v mesto vnese kreativni vik in krik ter obljubo, da bomo prihodnjo sezono pa res nosili slovenske oblikovalce. Poskrbi pa tudi za to, da na modo začnemo gledati širše kot le na kup lepih oblačil in sočnih tračev – kot na posel, industrijo, teorijo.

Veliki pok Ljubljane se lahko zgodi z generacijo, ki je sedaj končala ali končuje študij, saj vsi komaj čakamo na novo ime, novo zgodbo. Po šampanjcu in tisočerih 'tvitih' razmislimo, kako naj vsi, ki nas moda navdušuje, prispevamo k večjemu povezovanju tako z mestom kot s tujino."

Alen Kobilica,
maneken in lastnik agencije Alen Kobilica Models

"Zelo me veseli, da ima moda tudi pri nas vedno bolj izoblikovano mesto in da ji zagotovimo prostor, v katerem se ji lahko poklonimo, prepustimo, jo raziščemo. Taki dogodki in prireditve, kot je Philips Fashion Week, akumulirajo neko skupno energijo ustvarjalnosti, tam se srečujejo ljudje, ki imajo podobne interese in ki podobno razmišljajo.

Kadar potrebujem kratek oddih, se izjemno rad sprehodim po središču Ljubljane, ki je v zadnjih letih postalo res prekrasno. Predvsem pa rad svoj prosti čas preživljam tam, kjer se urbano okolje stika z naravo. V vseh svetovnih prestolnicah me je navduševalo to zlitje mesta z zelenjem, recimo Hyde Park v Londonu in Centralni park v New Yorku. Zato tudi doma zelo rad 'pobegnem' na Šmarno goro, Rožnik in Toško čelo. Še okolica mojega doma je obdana z zelenjem. Umetniško doživetje, ki sem ga doživel v Ljubljani in mi je najbolj ostalo v spominu, pa je, glede na to, da sem leta 2008 izgubil vid, koncert Perpettum Jazzile v Cankarjevem domu."

Hermina Kovačič,
modna poznavalka

"Ljubljana je prestolnica, v katero se stekajo svetovni trendi, pa tudi sama je dovolj inovativna za ustvarjanje lastnih. Slovenci nismo imuni za modo in modnost, imamo precej inovativnih in kreativnih ljudi, zato si teden mode več kot zaslužimo.

Ljubljana ponuja različne urbane prostore, ki jih tudi sama rada obiskujem. Poleti so to lokali na obrežju Ljubljanice in prireditve v Križankah v okviru Festivala Ljubljana, pozimi gledališča, Cankarjev dom in nekateri lokali, v vsakem letnem času pa knjigarne, muzeji, galerije in nekaj izbranih prodajaln ter sprehod po starem delu mesta. Letos me je izredno navdušila 8. simfonija Gustava Mahlerja z več kot tisoč izvajalci in približno 15 tisoč poslušalci v živo na čudovitem Kongresnem trgu in pod kuliso gradu. Svetovno!"

Najbolj brano