Draž: Diatomeja

Kremenaste alge ali diatomeje so lepotice med algami. Krhki skeleti, ki ostanejo, ko organizem odmre, so prave miniaturne umetnine narave. Dokler alge živijo, pa oddajajo kisik: kar 40 odstotkov kisika na našem planetu pridelajo diatomeje!

Prav zaradi njihove neopaznosti, a neprecenljivega pomena za življenje so se na inštitutu LUTRA in Nacionalnem inštitutu za biologijo odločili ta majcena čudesa povečati pod elektronskim mikroskopom in jih pokazati obiskovalcem nabrežij reke Ljubljanice. Nekaj deset mikronov 'velike' kremenaste alge so na panojih dosegle razsežnosti enega metra – in pritegnile pozornost mimoidočih.

Navdih, v naravi spleten iz kremena, je postal izziv v svetu mode. Ali je mogoče te nežne strukture prenesti v drug svet, se poigrati s pletenino in z njo mehko oviti človeško telo? Ni lahko, toda Tomaž in Urška Draž sta sprejela izziv. Zaželimo torej majcenim diatomejam srečno pot v svet mode – in da bi s seboj ponesle misel o prepletenosti našega življenja z vodo in naravo, o neizprosni nuji, da spoštujemo živa bitja, ki nas obdajajo in nam zagotavljajo lepše življenje.

Marjana Hönigsfeld Adamič
LUTRA, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri