Aleksandra Brlan z nakitom Urške Habjan

Urška Habjan je ustvarjalka unikatnega modnega nakita, ki s svojim ekstravagantnim nakitom zadovoljuje modne sladokusce, ki si upajo biti drugačni. Sodelovanje z modno oblikovalko Aleksandro Brlan za Philips Fashion Week pa jo je pripeljalo do novih kreacij za poletje 2012, ki se bodo razkrile 25.10. ob 18. uri.

Urška Habjan

Urška Habjan

Urška Habjan

Urška Habjan

Urška Habjan

Urška Habjan

V lanskem letu se je prvič predstavila širši javnosti s svojo prodajno razstavo Prebujenje. Svojo pot je kaj hitro nadaljevala tudi v tujini, kjer je lanskega maja predstavila svojo kolekcijo na Fashion Art Marketu v Kanadi in na Modepalastu 2011 na Dunaju, letos pa v okviru projekta Slovenian art on a date with Sigmund Freud, prav tako na Dunaju.  Svoj nakit je predstavila tudi na sejmu Design Expo v okviru Meseca oblikovanja 2011.

Biti drugačen, biti opažen, upati si
je nedvomno moto celotnega oblikovalkinega nakita.

Njena prvotna kolekcija Time Out je utelesila čas in prostor in nakitu dala pečat večnosti in stalnosti. Unikati z urnimi mehanizmi so razširili pojem lepote z vključevanjem starih mehanizmov ur, saj jih je ustvarjalka reciklirala in jim dala v kombinaciji z ostalimi materiali nov lesk.  V odsevu recesije pa prihaja nova kolekcija z imenom 5 elementov časa.

Nova kolekcija 5 elementov časa nadaljuje prav tam, kjer nas je pustila prejšnja kolekcija Time Out. Času namreč dodaja štiri elemente, ki so in bodo obstajali večno in so s človeštvom povezani že od njegovih korenin. Zemlja, Voda, Ogenj in Zrak naravni elementi, ki jim oblikovalka doda še Čas kot peti element ter jih paradoksno v času poveže v krog. Poudarja, bolj kot lepoto klasičnega nakita, izvirnost in idejnost ujeto v tragikomedijo današnjega časa.

Nakit ponovno nastopa drzno in izzivalno ter hkrati še vedno ohranja kanček ženstvenosti in prefinjenosti. Tako ima nova kolekcija kar 5 sklopov, ki prehajajo en v drugega, se dopolnjujejo in dokončno zaživijo v skupni kreaciji. Kot rdeča nit nakita se vleče reciklaža materialov, predvsem predmetov, ki pozabljeni ležijo v kotih tega sveta in kličejo po ponovni uporabi.

Nakit nastopa tudi kot amulet povezan z elementi, v katerih se lahko vsak posameznik najde in iz njega črpa energijo, kajti ustvarjalkino sporočilo je, da se svet, v katerem živimo sooča s številnimi težavami in paradoksom dajanja svobode in hkrati omejevanjem posameznika, zato meni, da je čas, da se ljudje pričnejo obračati nazaj k naravi in drugačnim vrednotam. Svoj pogled pri ustvarjanju in viru inspiracije obrača tudi v viteški svet, saj verjame, da današnjemu svetu manjka časti, dostojanstva, spoštovanja in moralnih vrednot, ki smo jih nekje na poti razvoja izgubili.

Več informacij na: www.urskahabjan.si.

Najbolj brano