Vander urbani resort - slovenski debitant v verigi design hotels

Ko je gospod Vander na prvem zmenku zavihtel bodočo gospo Vander v ozko ulico in ji ukradel prvi poljub, se je v Ljubljani začela nova zgodba.

Dekor, 8. 5. 2014
Vander urbani resort - slovenski debitant v verigi design hotels - Foto: Miran Kambič in Primož Korošec

Zgodba je romantična. Le streljaj od tam, kjer danes stoji Vander, sta se zagledala Ljubljančan in Avstralka. Skupaj sta popila kavo, se poljubila prvič, drugič, tretjič ... Poljub ostaja še vedno sladek in tako, drage Ljubljančanke in Ljubljančani, smo dobili Vander Urbani Resort. Amanda in Aleksander sta živela v tej hiši, potem pa sčasoma kupila še sosednje. Hotel je danes sestavljen iz štirih hiš, na mestu, kjer sta včasih stanovala zaljubljenca, pa so danes sobe 24, 25 in 26. Za zunanjost in notranjost so poskrbeli v biroju SADAR+VUGA.

Da je Vander v septembru 2012 lahko odprl svoja vrata, je bilo potrebnih približno osem let, od tega štiri leta načrtovanja.

Vmes so gradnjo za šest mesecev ustavili arheologi, saj so v (nekdaj tudi zares krojaški) ulici našli kopico krojaških in usnjarskih izdelkov, ki spadajo med najpomembnejše najdbe tega obrežja in so zdaj shranjene v arheološkem muzeju. Danes je Vander v vsej svoji lepoti na voljo prav vsakemu prebivalcu ali obiskovalcu naše prestolnice, ki potrebuje udobno nočitev ali si želi le razvajanja brbončic. S svojo filozofijo uspešno združujejo lokalno prebivalstvo z naključnimi ali poslovnimi popotniki, so ekološko ozaveščeni in cenovno prijazni, v vsakem primeru pa gostu vračajo z najboljšim.

Ob vstopu v hotel obiskovalca pozdravi igra tridimenzionalnih vzorcev in odsevov, zaradi katerih v hipu postane del celote, vključen v zgodbo in prijatelj vsakega prostora. Na levo se odpre restavracija, ki ponuja zajtrke, kosila deep dish in večerje à la carte, katerih ponudba sledi letnim časom in dobrotam iz vse Slovenije.

Nad pripravo hrane, ki je skrbno izbrana na ljubljanski tržnici ali lokalnih kmetijah ter pripravljena na sodobno-tradicionalen način, skrbno bdi šef kuhinje Benjamin Launay, njegove hišne specialitete pa so na voljo tako hotelskim kot tudi zunanjim gostom. Desno od vhoda je bar, katerega srce sega do vinske kleti, kjer prevladujejo predvsem slovenska vina. Morda še bolj kot v žlahtno kapljico se obiskovalec hitro zaljubi v svetilke Globo Di Luce (1968) oblikovalca Roberta Menghija, medtem ko telo počiva na kakšnem izmed sivih stolov Moroso.

Na poti iz bara do sobe se obiskovalcu zgodi osrednje stopnišče, ki pozitivno preseneča s svojo živahno, a umirjeno prostornostjo, neskončnimi odsevi, srebrno mrežo ter kovinskimi luskami. Zadnje zapeljivo kradejo obiskovalčevo pozornost po celotni poti – od vinske kleti do terase, kjer v sončnem dnevu ustvarjajo čudovite vzorce in umirjajo čute.

Prav v tem prostoru in vzdušju notranje terase lahko gostje uživajo tudi v brezplačni jutranji jogi ali po zajtrku podaljšajo korak skozi velika steklena vrata – na zunanjo teraso. Z nje se razprostira čudovit pogled na Ljubljanico in okoliške kavarnice, poleg tega ponuja tudi osvežitev v manjšem bazenu, sedem miz in prostor za poležavanje v prijetnih poletnih dneh. In še napoved: zunanji terasi se bosta kmalu pridružila tudi prostora za velnes in fitnes.

V hotelu je na voljo 16 sob – Vander, Zen in River – velikih od 18 do 36 kvadratnih metrov. Prav vsako od njih odlikujejo intimno vzdušje, unikaten bivalni ambient, pozorno izbrana notranja oprema in izbrani materiali. V vsaki sobi je med pomembnejšimi vsekakor WishBox, kot so šaljivo poimenovali element, obdan z ogledali, v katerem sta pospravljena mini bar in sef v velikosti prenosnika.

Za njegovo izdelavo stojita arhitektova ideja in mizarstvo Trunkelj, kjer so izdelali tudi vse lesene kopalniške elemente. Pogled ujamejo še čudovita, s tekstilom oblazinjena stena in detajli, kot so stikala Fontini. V vsaki sobi pocrkljajo vsaj en sedež Moroso, toaletna kozmetika Molton Brown, posteljnina Frette in še in še ...

Vander Urbani Resort, Krojaška ulica 6, Ljubljana, vanderhotel.com

Pripravila: Polona Pajk

Najbolj brano