To je razlog, da vaša sveže oprana oblačila ne dišijo (napaka, ki jo verjetno počnete, pa ne veste)

5. 8. 2023
To je razlog, da vaša sveže oprana oblačila ne dišijo (napaka, ki jo verjetno počnete, pa ne veste) (foto: Profimedia)
Profimedia

Če ste se morda sprševali, zakaj vaša sveže oprana oblačila ne dišijo tako lepo kot ste si zamislili, je tole skoraj zagotovo razlog.

Vsak izmed nas si želi, da bi naše perilo ostalo dlje časa sveže in dišeče, pri čemer se moramo zavedati, da prepogosto pranje perila lahko poškoduje tkanine in ni preveč prijazno okolju.

Neprestano upadanje s kupi perila je tako lahko zelo izčrpno. Ravno zaradi tega smo zate poiskali načine, s katerimi boste lahko oblačila ohranili dlje časa sveža in dišeča.

1. Ne prenatrpajte stroja

Ko se vam naberejo veliki kupi perila, verjetno naredite to, kar storijo mnogi – operete zvrhano poln stroj. To je močno odsvetovano, saj se zaradi prenatrpanosti perilo ne opere dobro, pralni prašek ali detergent in mehčalec pa velikokrat ostaneta na oblačilih, kar lahko sproži neprijetne alergije in slabše dihanje tkanin, ohrani pa se celo neprijeten vonj.

Prav tako je pomembno, da perilo obesite oziroma zložite iz stroja takoj, ko se opere. Ne puščajte ga v bobnu, saj se lahko v nasprotnem primeru tam naselijo bakterije.

2. Načelo manj je več

Ena izmed večjih napak, ki jih delamo zaradi želje po dišečem perilu, so večje količine pralnega praška ali detergenta in mehčalca, ki pa povzročijo obratni učinek – stroj pralnih sredstev tako ne bo dobro spral, saj bo v bobnu preveč pene in premalo vode, zato bodo detergenti ostali na oblačilih, vendar ne tako, kot bi si želeli.

Oblačila bodo na otip namreč neprijetno lepljiva in posledično ne bodo dihala tako, kot bi morala. Upoštevajte torej načelo manj je več, s katerim boste prihranili denar, podaljšali življenjsko dobo pralnega stroja in razbremenili perilo. Najboljša je tudi uporaba naravnih in ekoloških izdelkov.

3. Zaprite gumbe in zadrge

Pred pranjem obvezno zaprite gumbe na vseh rjuhah, saj boste tako preprečili uhajanje manjših kosov perila v rjuho, ki je lahko zaradi tega slabše oprana. Prav tako se navadite zapirati gumbe in zadrge na oblačilih. Kar pa se tiče kavbojk, še vedno velja, da jih je najbolje oprati narobe obrnjene. Ne perite jih prepogosto, vendar jih namesto tega raje osvežite tako, da jih obesite ven na zrak. 

4. Odišavite omaro

Oblačila, ki dlje časa ležijo v omari, izgubijo prijeten svež vonj. To lahko do določene mere preprečite s posušeno sivko, trdim milom in ostalimi dišavami, lahko pa poskusite tudi s kozmetičnimi vatkami, ki jih enostavno poškropite s svojim najljubšim parfumom in jih položite v omaro.

5. Čiščenje pralnega stroja

Ja, tudi pralni stroj občasno potrebuje temeljito čiščenje, saj se v njem nabira vodni kamen, razna umazanija in ostanki pralnih sredstev, ki lahko povzročijo, da so oblačila slabše oprana in nedišeča.

To lahko rešište na enostaven način: v dozirni prostor pralnega stroja, kamor dodajate mehčalec in pralni prašek, nalijte dve skodelici alkoholnega kisa, če pa ga nimate, lahko uporabite tudi limonin sok ali sodo bikarbono. Nato nastavite najdaljši program stroja in ga vključite, da se bo temeljito očistil. Najbolje bo, da to storite enkrat mesečno.

6. Mehčalec nadomestite s kisom

Ste vedeli, da mehčalec sploh ni nujno potreben in ga lahko nadomestite s kisom, ki je cenejši in bolj prijazen do narave? Tako ''ubijete dve muhi na en mah'', saj boste stalno ohranjali čisto notranjost pralnega stroja in preprečili nalaganje vodnega kamna na cevi, hkrati pa bodo oprana oblačila še vedno dišala. Kis namreč popolnoma izgubi vonj in poudari vonj detergenta.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: "Kot stara mama": Klasična mala črna obleka princese Charlene oboževalcev ni navdušila

Priporočamo tudi: Vse oči so bile na njej: Anamaria Goltes privabljala poglede med spremljanjem tekme srčnega izbranca

Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor.

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik