S temi 3 nasveti boste božični zvezdi podaljšali življenjsko dobo

9. 12. 2023
S temi 3 nasveti boste božični zvezdi podaljšali življenjsko dobo (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste tisti, ki za praznike kupi božično zvezdo in jo vrže stran, ko podre drevesce? Z nasveti strokovnjakov bi lahko rdeče-zelena sobna rastlina krasila vaš dom še dolgo po novem letu. Tukaj je nekaj nasvetov, ki bodo rdeči lepotici podaljšali življenje.

1. Toplota in svetloba naj bosta zmerni

Božična zvezda ima rada toploto in svetlobo, vendar ne preveč neposredne svetlobe. Zadrževanje te praznične rastline ob radiatorju ali drugem viru toplega zraka je za njeno življenje prav tako škodljivo kot če bi jo postavili na balkon. Optimalna temperatura za božično zvezdo je med 15 in 20 stopinjami Celzija.

2. Zalivanje od spodaj

Ne pretiravajte z zalivanjem. Božično zvezdo zalivamo od spodaj. Običajno zalivanje od zgoraj namreč povzroči odlaganje hranilnih snovi na korenine, kar povzroči gnitje rastline. Priporočljivo je, da zastirko napolnite z vodo vsake tri dni in po pol ure odlijete odvečno količino, ki je zvezda ni vpila.

3. Presajanje in krajšanje poganjkov

Da bi božična zvezda znova zacvetela, je treba nove poganjke, potem ko ji odpadejo listi in se stebla posušijo, poreči na višino 10 cm. Nato jo prestavimo v hladnejši prostor, katerega temperatura ne sme preseči 15 stopinj, v takih razmerah pa naj ostane celih osem tednov. Po tem času jo presadimo v večji lonec, iz katerega bo ponovno začela rasti. Če raste prehitro, moramo poganjke krajšati do konca avgusta.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Obe elegantni, a popolnoma različni: Monaški princesi Charlene in Caroline v zimskih plaščih. Kateri model vam je bolj všeč?

Priporočamo tudi: "Ta elegantni sako ... s temi čudnimi čevlji. Resno?" Julia Roberts na premieri šokirala z modno izbiro, ki deli mnoge. (Kaj pravite vi?)

Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan