Greta Grossman, prav posebna dama

Greta Grossman velja za vodilni ženski lik notranjega oblikovanja na Švedskem, svojo pot je začela leta 1920.

Dekor, 25. 11. 2012
Greta Grossman, prav posebna dama - Foto: Promocijsko gradivo Gubi in Arkitekt museet stockholm

V štiridesetih in petdesetih letih je svoje modele razstavljala v muzejih po vsem svetu, vključno z muzejem MoMA v New Yorku in narodnim muzejem v Stockholmu. Med kariero, ki se razteza skozi štiri desetletja, je Greta postala prva ženska, ki je diplomirala na visoki šoli za industrijsko oblikovanje v Stockholmu, prva ženska, ki je dobila priznanje švedskega združenja obrtnikov in oblikovalcev pohištva, prva ženska, ki je bila lastnica in upraviteljica pohištvenega studia in ena izmed najbolj plodovitih modernističnih oblikovalcev 20. stoletja.

Leta 1940 je skupaj z možem, džez glasbenikom Billyjem Grossmanom, emigrirala v ZDA in se ustalila v Los Angelesu.

Na elegantni slog oblikovanja Grete Grossman je vplival evropski modernizem, ki so ga v Ameriko prinesli arhitekti, kot sta Walter Gropius (ustanovitelj Bauhausa) in Ludwig Mies van der Rohe. Ti vplivi so ji pomagali pri ustvarjanju modelov, ki so bili edinstveni in barviti, kljub temu pa za uporabnike presenetljivo funkcionalni. Če pogledamo z današnjega stališča, so bili njeni načrti za tisti čas izredno izzivalni in prelomni. Za njeno oblikovanje so značilni majhna razmerja in asimetrične linije ter uporaba materialov, ki jih takrat navadno niso uporabljali, na primer laminirani vrhovi miz.

Kot trdijo številni, je v Gretinem delu za Gleen of California ujet njen najbolj znan in prefinjen slog oblikovanja. V teh kosih je združevala bogate, barvite tkanine, les v družbi črne plastike ter laminat in kovano železo. Ta slog oblikovanja je pritegnil ženske z izbranim okusom, ki so pogosto izhajale s strokovnih področij, kot so znanost, medicina in pravo. Zaradi sodobnega avantgardnega sloga, prav tako pa tudi zaradi funkcionalnosti njenih modelov so po njenih izdelkih posegale znane osebe, kot so Greta Garbo, Joan Fontaine in Gracie Allen.

Pripravila: Tadeja Jereb

Najbolj brano