Se vračate v pisarno? Poglejte, kako ustvariti prostor, kjer se boste počutili kot doma

Po tednih dela v domačem pisarniškem kotičku se vračate v svojo ljubo pisarno. 

Dekor, 26. 5. 2020
Se vračate v pisarno? Poglejte, kako ustvariti prostor, kjer se boste počutili kot doma - Foto: Profimedia

Da bi bil prehod kar najbolj neopazen in bi se na svojem starem delovnem mestu počutili nekoliko bolj domače, smo za vas pripravili nekaj predlogov za preureditev in personaliziranje pisarne.

Umetnost z namenom

Izbira pravih umetnin je ključ do preoblikovanja pisarne. Uporaba slik je eden od najpreprostejših načinov, da v prostor vnesete košček svoje osebnosti. Seveda pa se to redko zgodi kar čez noč, izbira pravih kosov je namreč proces. Kako lahko ta proces začnete v svoji pisarni?

Izberite barvno paleto. Izbor slik in umetnin naj bo usmerjen v to, kakšno vzdušje želite pričarati. Če je to prostor za razmišljanje, potem bodo motivi in barve narave prava izbira. Za pisarno, kjer se želite motivirati in napolniti z energijo, naj bodo barve živahnejše, oblike pa dinamične.

Eksperimentirajte. Vaše delovno okolje je lahko funkcionalno in hkrati stilsko. Če je pred vašo pisarniško mizo velika prazna stena, nanjo obesite veliko sliko ali več manjših (lahko so tudi strani iz modnih revij) v kohezivnem stilu. Razmislite tudi o novih možnostih uporabe površin – katerega od kosov lahko postavite tudi na klubsko mizico. Če slike samo naslonite ob steno, bo to vaši pisarni dalo bolj ležeren in kreativen videz.

Začnite z malim. Lahko je pravi izziv uravnavati produktivnost in estetiko na delovni mizi. Če je že tako nasičena, bodo umetnine težko prišle do izraza. Poskusite s čim manjšim, kot je ilustracija ali manjši kipec.

Moč rastlin

Želite v svoji pisarni ustvariti določeno vzdušje? Za to obstaja zelenje!

Vsi dobro poznamo različne študije, ki dokazujejo, da rastline blagodejno vplivajo na naše počutje – na Japonskem so na primer ugotovili, da tudi majhna rastlina na pisarniški mizi zmanjšuje ravni stresa in napetosti. Rastline pa imajo tudi dekorativno funkcijo, s katero ustvarjajo želeno vzdušje.

Vzdušje: izčiščenost - Rastlina: strelicija

Njena simetrična oblika in svetleči listi dajejo občutek profesionalnosti.

Vzdušje: domiselno - Rastlina: kaktus

Kaktusi so zabavne rastline. Njihova oblika je nekoliko čudaška, zaradi bodic pa so še bolj privlačni za oko.

Vzdušje: minimalistično kul - Rastlina: taščin jezik

Te so strukturirane in imajo zanimive vzorce na listih. Njihov arhitekturni videz vzbuja občutek nečesa, kar bi našli v zelo urejenem okolju.

Vzdušje: divje kreativno - Rastlina: zlati potos

Te viseče rastline rastejo iz svojih lončkov, kar ustvarja vzdušje divje džungle. Na pogled so vabljive in vzbujajo občutek uspešnega okolja.

Kot doma

Bi se radi v svoji pisarni počutili tako udobno kot v zavetju svojega doma? Nič lažjega!

Ustvarite knjižnico. Knjige in sveče nedvomno vzbujajo domač občutek, zato jih vnesite tudi v delovni prostor. Če imate možnost, izkoristite stenske regale in jih napolnite s knjigami, manjšimi dekorativnimi predmeti in rastlinami za kar najbolj zbrano in umirjeno atmosfero. Če nimate na voljo večjih površin, knjige v kupih položite na klubsko ali pisarniško mizo. Dopolnite jih z vazo ali manjšim kipcem.

Posezite nekoliko bolj drastično. Barve in vzorci so stvar okusa, in le kaj bi lahko bolj odražalo vašo osebnost kot tapete po vašem izboru? Z njimi lahko drastično spremenite tako videz kot vzdušje pisarne, ne da bi v celoti obnovili prostor. Enako bodo na videz in počutje vplivale pobarvane stene (izberite le eno ali del stene) – za moderen industrijski občutek izberite sivo, za dramatičen črno in za bolj umirjen travnato zeleno.

NASVET: Vaši pisarniški pripomočki (pisala, beležke, sponke) naj vam bodo v veselje. Pospravite jih tako, da bodo del dekorja na delovni površini. Od doma prinesite svojo najljubšo skodelico in jo postavite na vidno mesto – v dobro voljo vas bo spravila ob vsakem pogledu, ne le ob požirkih kave.

Katja Kozlevčar, izvršna urednica ELLE, o pisarni na poti

"V teh modernih časih, ko nas poklici ne vežejo več na eno samo pisarno, smo svobodni in lahko delamo tako rekoč kjerkoli. Sama za opravljanje svoje funkcije ne potrebujem veliko: računalnik, električno vtičnico, dobro brezžično povezavo in okolje, ki me motivira za delo. Če je le mogoče, bom svojo nomadsko pisarno vzpostavila nekje zunaj."

"V preteklih mesecih sem tako na primer delala ob bazenu na terasi resorta, na plaži kavarne, na terasi prijetne kolonialne restavracije, na balkonu hotela s pravo urbano džunglo in v dejanski džungli. Pri tem vedno pazim, da je okolje dovolj mirno, da se lahko osredotočim na delo, a sem hkrati obdana z naravo, ki me navdihuje."

Pripravila: Špela Mihevc

Fotografije: Pressloft, Profimedia, Ana Gregorič In Elle

Preberite še: Crocsi so čevlji tega poletja. Poglejte, kako jih nosijo zvezdniki!

Priporočamo tudi: 12 najbolj ikoničnih stajlingov za prosti čas princese Diane

Najbolj brano