Foto: Mir v objemu urugvajskega bora

V objemu rastlinja in čudovitega razgleda stoji počitniška hiša, ki diha z naravo.

Dekor, 10. 12. 2012
Urugvajski bor in preprosta oblika hiše omogočata zlitje z okoljem, ki hišo obdaja. (foto: Ezequiel Escalante)

Urugvajski bor in preprosta oblika hiše omogočata zlitje z okoljem, ki hišo obdaja.

Jeklena peč je dovolj, da je pozimi v hiši prijetno toplo. (foto: Ezequiel Escalante)

Jeklena peč je dovolj, da je pozimi v hiši prijetno toplo.

Pohištvo je preprosto, a udobno. (foto: Ezequiel Escalante)

Pohištvo je preprosto, a udobno.

Lesena veranda obdaja vso hišo in ponuja prijetne kotičke za sprostitev in druženje. (foto: Ezequiel Escalante)

Lesena veranda obdaja vso hišo in ponuja prijetne kotičke za sprostitev in druženje.

Lep pogled v naravo, ki sprošča. (foto: Ezequiel Escalante)

Lep pogled v naravo, ki sprošča.

Oprema hiša je zamišljena tako, da zagotavlja optimalno udobje bivanja. (foto: Ezequiel Escalante)

Oprema hiša je zamišljena tako, da zagotavlja optimalno udobje bivanja.

V obmorskem predelu Maldonada v Montoyi na plaži 140 kvadratnih metrov stoji velika hiša, elegantna s svojo preprostostjo. Arhitekti urugvajskega arhitekturnega biroja Martin Gomez so si njene značilnosti zamislili kot preproste volumne in oblike ter njihovo sintezo, doseženo z enim samim materialom, urugvajskim borom.

Zunanjost je obarvana v odtenkih, ki se mešajo z barvami narave, spreminjajočimi se z letnimi časi. Čeprav je bila hiša zgrajena na betonski podlagi, zaradi gradnje na pilotih deluje eterično. Ti omogočajo sipinam, da pridejo in gredo, hiša pa se s tako postavitvijo ne vmešava v življenjski cikel naravnega območja.

Streha je zelena plošča z rahlim nagibom na stran. Leseni tramovi, ki jo podpirajo, so bele barve, tako kot vse odprtine v hiši. Lesena paluba, ki teče po obodu zgradbe, je ne le razširi, temveč pomeni tudi razmik med notranjostjo in okoliško naravo. Na verandi stoli, viseče mreže, mize in vrtno pohištvo ponujajo vse potrebno za udobje na prostem.

Lastnika, ki živita v Buenos Airesu, sta želela ustvariti zatočišče za pobeg iz hrupa in hitrega tempa življenja v velikem mestu. Mir in gozdna krajina sta ju očarala in lokacija je bila enoglasno izbrana za počitnice brez stresa. Bližina morja paru brez otrok omogoča, da se na plažo odpravi brez avta. Življenje v naravi brez utečenega urnika in motečih vplivov je res idealno za počitek in prerojenje.

Hiša in pohištvo v njej sta zamišljena tako, da ne postaneta breme in navlaka. Projekt ima dve etaži, vsaka je edinstveno okolje. V notranjosti najdemo vse za udobno življenje, veliko kuhinjo z jedilnico v spodnji etaži ter kopalnico in spalnico v zgornji. Obe etaži odlikujeta veliko svetlobe in odprtost prostora, povezujejo pa ju stopnice iz brazilskega bora.

Počitnikovanje tu je mogoče tudi v zimskem času, ko kovinski salamander ogreva vso hišo. To je mogoče zato, ker ima hiša poliuretansko izolacijo, ki varuje in ohranja temperaturo.

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri