Če boste med tuširanjem uporabili to, se boste nemudoma znebili tesnobe

Gre za učinkovit trik, ki ga lahko uresničite že danes zvečer.

Dekor, 12. 2. 2022
Če boste med tuširanjem uporabili to, se boste nemudoma znebili tesnobe - Foto: Profimedia

V vrtincu nenehnega stresa tuširanje ni zgolj vsakodnevno rutinsko opravilo, temveč se prelevi v sproščujoč ritual, namenjen skrbi za notranje ravnovesje. Ob tem gre omeniti vsem dobro znane pomirjujoče koristi rastlin – Japonci imajo v ta namen celo zakoreninjeno tradicijo gozdnega kopanja, a da bi tudi sami izkoristili prednosti zelenja, vam ni potrebno zakorakati v naravo.

Oazo miru lahko ustvarite že v svoji kopalnici: z evkaliptusom.

Listi evkaliptusa namreč vsebujejo olje, ki se pogosto destilira in prodaja kot eterično olje za aromaterapijo. Prednosti evkaliptusa lahko izkoristite tudi tako, da njegove sveže ali posušene liste obesite pod tuš – para bo pomagala aktivirati in sproščati spojine olja v zrak, kar vam omogoča, da jih vdihnete in izkoristite njegove prednosti:

1. Zmanjšuje stres in lajša bolečine

Mnogim ljudem vonj evkaliptusa zagotovi takojšen občutek miru. To je posledica učinkov evkaliptola, njegove glavne sestavine. Študija iz leta 2014 je dokazala, da je vdihavanje arome zmanjšalo anksioznost pri kar 62 odstotkov bolnikov. Arome med drugim lajšajo tudi bolečine in zmanjšujejo stopnjo krvnega tlaku.

2. Izboljšuje zdravje dihal

Evkaliptusovo olje se ponaša z dolgo zgodovino ljudske uporabe. Sestavine namreč dokazano pomagajo pri zdravljenju bolezni dihal, kot so bronhitis, astma in celo kronična obstruktivna pljučna bolezen oziroma KOPB. Vdihavanje je koristno tudi pri zdravljenju sinusnih okužb, saj evkaliptol odstranjuje sluz iz nosnih poti in lajša kašelj.

Kako ga namestiti v tuš kabino?

Potrebujete: 3 do 12 vejic svežih ali posušenih listov evkaliptusa, vrvico ali trak ter škarje.

Postopek: Očistite stebla tako, da odstranite nekaj listov s spodnjega dela vejice in jih tik pod listnatim delom z vrvico tesno povežete skupaj. S koncema vrvice pritrdite svoj šopek evkaliptusa na tuš in pri tem pazite, da ni neposredno pod vodnim tokom. Šopek zamenjajte vsake 3 tedne oziroma ko ga ne zavohate več.

Če nimate evkaliptusa ...

Ne samo, da so sobne rastline čudovita dekoracija, nudijo tudi mnoge koristi za človekovo zdravje. Študije so namreč dokazale, da občutno izboljšajo človekovo razpoloženje, lajšajo občutke stresa in celo prečiščujejo zrak v zaprtih prostorih preko absorpcije toksinov in proizvajanja kisika.

Poleg evkaliptusa lahko za sproščujoč ritual umivanja v kopalnico postavite tudi ostale rastline, ki uspevajo v vlažnem okolju: aloe vero, bambus, begonijo, ciklamo, praproti in orhideje.

Fotografija: Profimedia

Preberite še: Posteljnino ste do zdaj zagotovo prali narobe - s tem trikom bo spet dišeča (vse za boljši spanec)

Priporočamo tudi: Ta partner sestre Kardashian je razburkal javnost z linijo izdelkov – bi jih vi imeli doma?

Najbolj brano