Foto: Brazilski dizajn

Elle Decoration je tokrat pokukal na drugo stran oceana, kjer ga je prevzela brazilska naklonjenost izbranim materialom ...

Dekor, 26. 9. 2012
Viseče police Bird.  (foto: Promocijsko gradivo)

Viseče police Bird.

Stol Moeda. (foto: Promocijsko gradivo)

Stol Moeda.

Miza Ciranda. (foto: Promocijsko gradivo)

Miza Ciranda.

Stol Kawakubo. (foto: Promocijsko gradivo)

Stol Kawakubo.

Svetilka Rgb. (foto: Promocijsko gradivo)

Svetilka Rgb.

Omara Mini Closet. (foto: Promocijsko gradivo)

Omara Mini Closet.

Stol Renda-se. (foto: Promocijsko gradivo)

Stol Renda-se.

Stol Africas. (foto: Promocijsko gradivo)

Stol Africas.

Svetilki Batucada. (foto: Promocijsko gradivo)

Svetilki Batucada.

Skozi svoje oblikovanje jo izražajo sodobni brazilski oblikovalci, kot so Rodrigo Almeida, brata Campana, Brunno Jahara, Sergio Matos, Carlos Motta, Ovo (Luciana Martins in Gerson de Oliveira), Maneco Quinderé, Domingos Tótora in Zanini de Zanine. Tokrat predstavljamo štiri izmed njih.

Oblikovalka in novinarka Nora Schmidt je na mednarodni platformi oblikovanja Architonic zapisala: »Do zdaj je bilo več kot pol stoletja sodobne zgodovine oblikovanja napisane v Braziliji. Oblikovalske šole lahko najdemo v vsakem pomembnejšem mestu, brazilsko oblikovanje prejema mednarodne nagrade, pa vendar je bil odziv v medijih relativno majhen, izključimo lahko le duet oblikovalcev Fernanda in Humberta Campane, ki sta od zgodnjih devetdesetih let uživala veliko mednarodno pozornost.«

Zanini De ZanineZanini De Zanine

Rodil se je leta 1978 v Riu de Janeiru v Braziliji, strast do risanja pa je podedoval po svojem očetu, priznanem brazilskem oblikovalcu in arhitektu Joséju Zaninu Caldasu. Pod vodstvom svojega očeta je že od mladih let obdeloval les, in tako razvil izostren čut za umetnost.

Njegov talent za oblikovanje, številne nagrade v Braziliji in mednarodna priznanja so ga  pripeljali do uspešne kariere in mu dali priložnost, da dela z nekaterimi najbolj spoštovanimi in poznanimi imeni v svetu brazilske arhitekture in oblikovanja. Njegova dela odsevajo njegovo osebnost, njegov rojstni kraj, njegove dnevne rutine, brez navezanosti na trendne muhe.

Ovo - Luciana Martins in Gerson De OliveiraOvo – Luciana Martins in Gerson de Oliveira

Ovo je v lasti oblikovalcev Luciane Martins (So Paulo, 1967) in Gersona de Oliveire (Volta Redonda, 1970), ki od leta 1991 ustvarjata pohištvo, predmete in projekte na področju umetnosti. Mize, stole, knjižne police in svetilke kombinirata s kakovostjo in uporabnostjo, v njih vedno najdemo humorni namig o domu in življenju nasploh.

Rodrigo AlmeidaRodrigo Almeida

Imajo ga za mlado zvezdo brazilskega oblikovanja. Rojen leta 1977, živi in dela v So Paulu. Za to mesto pravi, da je kot družina – ni popolno, vendar ga ima vseeno rad. Rodrigo je bil kljub svoji strasti do predmetov prepričan, da bo postal slikar ali kipar. Njegovi kosi niso le predmeti, so cele skulpture.

Lahko bi rekli, da so stvaritve in njegovi hibridni predmeti skoraj metafora za kulturno identiteto, ki izhaja iz stičišča več avtohtonih kultur (brazilske, portugalske in afriške). Njegovo oblikovanje se osredotoča na mize in stole in izhaja iz koncepta ponovne uporabe. Njegov besednjak je sestavljen iz besednih zvez, kot so slojenje materialov, ovijanje tekstila okrog lesa, kovine, plastike ..., njegovo delo pa se odraža s folkloro in nenehno iznajdljivostjo.

Brunno JaharaBrunno Jahara

Brazilski oblikovalec se je leta 1979 rodil v Riu de Janeiru. Njegovi izdelki so pogosto preplet organskih oblik ter tropskega navdiha in izbranih materialov. Ta kombinacija omogoča unikatne rezultate, tako da je vsak kos poseben in ima zbirateljsko vrednost. Deluje prek raznolikih medijev, grafičnih aplikacij, pohištva, instalacij, maloprodajnih prostorov in nakita. Navdih za njegova dela sta ozadje in interpretacija mešane večkulturne družbe, v kateri danes živimo.

 

Besedilo Jana Kralj

Najbolj brano